fbpx

7 tips om succesvol te zijn als HR-professional

Deel dit artikel

Volg je als HR-professional reactief wat de directie, het management of leidinggevenden willen of maak jij je eigen HR-plan, afgestemd op de organisatie? In deze blog deel ik 7 tips om succesvol te zijn als HR-professional.

Tip 1 Ontdek jouw stijl

Ontdek de stijl die je hebt als HR-professional. Weet jij waar je goed in bent en waarin je minder goed bent? Als je jouw blinde vlekken leert kennen, kun je eraan werken. Leer jouw stijl kennen en weet wat jou sterk maakt. Er zijn een aantal mooie tools om jouw stijl te ontdekken, één van de tools die ik graag inzet is het DISC-persoonlijkheidsprofiel. Een HR-professional met de S stijl heeft namelijk een heel andere stijl van communiceren dan een HR-professional met een ID-stijl. Door je stijl te leren kennen, ga je ontdekken wat daar sterk aan is. In mijn groeiprogramma besteden we ook uitgebreid aandacht aan jouw eigen stijl. Want, hoe kun je je nu ontwikkelen als je niet weet waar je goed en minder goed bent?

Tip 2 Leer andere stijlen kennen

Als je weet wat jouw eigen stijl is, dan kun je die ook beter afstemmen op de ander. Heb je als HR-professional te maken met een MT met veel D-stijlen, dan is het erg belangrijk dat je je communicatie daarop afstemt. Als je zelf communiceert vanuit een S-stijl, dan ben je meer gericht op het bewaken van de harmonie, werk je aan goede relaties en wil je graag waardering voor je werk. In de communicatie met een D-stijl persoon of MT, loopt dat dan snel op teleurstelling uit. Als je je dan onzeker voelt en perfectionistisch bent én een discussie als onenigheid ervaart, ga je jezelf kleiner maken en kom je niet meer tot je recht. Een D-stijl overtuig je namelijk niet op een S-manier.

Tip 3 Wees klantgericht

De meeste HR-professionals willen graag anderen helpen. Sommigen gaan daar zover in dat ze hun eigen doelen uit het oog verliezen. Het helpt je misschien om de directie en de medewerkers te zien als interne stakeholders. Net zoals in een organisatie moet je je interne én externe stakeholders tevreden houden en zien te managen. Breng de belangen van alle stakeholders goed in beeld en maak vanuit daar je plannen. Zorg dat je goed bereikbaar bent en zichtbaar bent in de organisatie. Wees vlot in je reacties en laat zien dat je klantgericht bent.

Tip 4 Communiceer als een HR-professional

Laat zien wat je doet en wat de meerwaarde is. Laat ballonnetjes op bij mensen van wie jij de mening belangrijk vindt en vraag wat zij vinden. Neem medewerkers en directie tijdig mee in je plannen. Realiseer je dat soms eerst moet zaaien en dat daardoor dingen enkele maanden nodig kunnen hebben voordat je kunt oogsten. Begin dus tijdig met zaaien als je plannen hebt.

Tip 5 Ken de business

Ik had het net al over de verschillende stakeholders. Het is belangrijk om alle belangen goed in beeld te hebben. Maar het is minstens net zo belangrijk om de business te kennen. Weet wat er speelt en welke uitdagingen er op de organisatie af komen. Alleen dan kun je de goede vragen stellen én kun je zorgen voor een HR-plan wat volledig is afgestemd op de organisatie.

Tip 6 Wees pro actief

Neem het voortouw en wacht niet af. Als HR-professional ben jij namelijk degene die van alles ziet gebeuren in de organisatie. Je bent ook niet voor niets aangenomen en waarschijnlijk is het de bedoeling van je functie, dat je zorgt voor verbinding tussen de ‘bovenkant’, het midden én de onderkant van de organisatie. Zorg er daarom voor dat je weet wat er speelt binnen de organisatie, buiten de organisatie.

Tip 7 Maak je eigen plan!

Zorg dat jij je eigen HR-plan en HR-strategie hebt. Als je bovenstaande tips hebt toegepast en de ballonnetjes hebt opgelaten en de mensen op een goede manier hebt betrokken in je plannen, dan kun je je HR-plan gaan uitrollen. Dan begrijpt men waarom je deze focusgebieden gekozen hebt en waarom je daar de allerhoogste prioriteit aan wilt geven.

Mijn tip aan jou: Kom los van de waan van de dag, blijf niet langer brandjes blussen en ga doen wat je te doen hebt. Wil je weten wat mijn werkwijze is? Volg dan mijn gratis online training voor HR-professionals.

Wat je ontdekt in deze gratis training

  • Wat het geheim is van succesvol HRM
  • Welke fouten veel HRM-ers maken waardoor ze niet verder komen
  • De strategie van alle succesvolle HRM-ers die gaan voor topresultaat
  • Met welke shift in je mindset je mooie groeistappen zet
  • Welke 7 transformaties jij moet doorvoeren als HRM-er om structureel succes te hebben

Na afloop van de training kun je een gratis strategiesessie aanvragen om individueel te sparren over de uitdagingen waar jij tegenaan loopt.

Klik hier om je aan te melden voor de gratis online training

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
7 transformaties voor succesvol hrm

Gratis online training vol tips en inspiratie over HR en de 7 transformaties die je moet maken om structureel succesvol te zijn als HR-professional

Gerelateerde artikelen