De 7 eigenschappen van Covey voor HR

Deel dit artikel

Ik coach veel HR-professionals, en er is één uitdaging die zij bijna allemaal geregeld tegenkomen. Ideeën voorleggen bij het MT-team vinden ze lastig. Dit kan voortkomen uit onzekerheid, en vaak willen ze groeien naar meer vertrouwen, een goede mindset en regie. Want om een effectieve HR-professional te zijn, moet je vertrouwen hebben en het lef om de regie te pakken. Op welke manier kun je nu als HR-professional aan de slag met de 7 eigenschappen van Covey? Je leest het hier.

1. Wees proactief

De eerste eigenschap draait om het vermogen om zelf je denken en handelen te kiezen. Autonoom te zijn, zelf het initiatief te nemen. En er is moed nodig om het gesprek aan te gaan, om processen in gang te zetten en mensen verder te ontwikkelen. Een goede HR-professional heeft lef én de moed nodig om door te pakken, ook al is het spannend of moeilijk. Wees proactief en ga niet zitten afwachten, laat zien wat je kunt en weet. Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf en kies ervoor om proactief te zijn ondanks dat het spannend is. Jij hebt de keuze om jouw leven vandaag nog te veranderen, dus grijp die kans en laat jezelf zien!

2. Begin met het einde voor ogen

Wanneer je als HR-professional start, lijkt vaak alles even belangrijk te zijn. Of je nu junior, medior of senior bent, het is belangrijk om zo snel als je kunt te filteren wat essentieel is en wat ‘ruis’ is. Als je de hoofdzaken van de bijzaken kunt onderscheiden, dan kun je op een goede manier je HR-plan vormgeven.

Het is dus belangrijk dat jij jouw doel en missie helder hebt. Wie ben jij en wat wil jij bereiken in jouw leven? Welke principes vind jij echt belangrijk? Maar ook; kies de juiste doelen voor je HRM, wat wil jij bijdragen aan de organisatie? En begin dan met het einde voor ogen. Dus, wat is de stip op de horizon? Dit zijn een aantal vragen die jou kunnen helpen met het bepalen van de richting die jij wilt geven.

3. Belangrijke zaken eerst

Dit gaat over zelfmanagement. Als je duidelijk hebt wat je wilt, dan helpt het je enorm om te prioriteren en ruimte en tijd te maken om je denken en handelen af te stemmen op deze missie.

Bijna alle HR-adviseurs die ik spreek zijn vooral operationeel en tactisch ingesteld, het zijn de doeners. Het HRM blijft daardoor nog te vaak en te veel op administratief niveau steken in de praktijk. Om dit te veranderen moet je eerst weten welke richting je op gaat en dan pas kun je rekening houden met tijd.

Om weloverwogen keuzes te maken voor het HR-beleid, is het belangrijk om te begrijpen hoe de organisatie én de markt is. Wat de ontwikkelingen zijn, wat de strategie is en welke doelen er zijn. Daarna kun je jouw missie, visie en doelen hierop afstemmen.

4. Denk win win

Geven en nemen. Effectief leiderschap en HR doe je niet alleen, het is belangrijk dat je de ander ook geeft. Mensen werken graag samen met mensen. Iemand die ze aardig vinden en vertrouwen. Dat betekent dat je kunt en mag geven en nemen en dat dit onderdeel is van (persoonlijk) leiderschap en samenwerking. Er zijn genoeg mogelijkheden en genoeg kansen voor.

Probeer zoveel mogelijk te geven zodat je ook terugkrijgt, zo creëer je fijne werkomgeving met een win-win situatie, waarin jij jezelf verder kunt ontwikkelen.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Samen bereik je meer dan alleen! Als je verschillende mensen bij elkaar zet, krijg je verschillende reacties en ideeën. Jij ziet de wereld door jouw bril en ik zie de wereld door mijn bril. Die bril bevat ervaringen uit verleden, heden en toekomst. Daardoor zie je niet altijd wat een ander wel al kan zien. Door samen te werken krijg je een meer volledig beeld en dat zorgt ervoor dat je een probleem van meerdere kanten kunt bekijken.

Om dit voor elkaar te krijgen moet je een gezamenlijk doel creëren. Help elkaar te begrijpen. Als jij als individu een ander kijk op zaken krijgt, kun jij weer nieuwe ideeën opdoen en persoonlijk groeien.

6. Synergie

Volgens Covey kan het creëren van synergie één van de belangrijkste ontwikkelingen in ons leven zijn. Synergie bundelt en katalyseert de grootste krachten. Door synergie komen er vaak tal van nieuwe mogelijkheden. En als je synergie eenmaal ervaren hebt, dan ken je de kracht ook. Kijk maar naar sportteams, projectteams of vriendengroepen. Als we elkaar allemaal respecteren en onze ideeën kunnen uiten, dan roept een idee weer een nieuwe ideeën op en zo komen we samen tot het allerbeste.

7. Houd de zaak scherp

Focus je op wat zinvol is en onderhoudt het belangrijkste instrument: jezelf! Het begint bij jou! Deze eigenschap maakt alle andere eigenschappen mogelijk. Weet daarom heel goed wat voor jou belangrijk is, maak een lijst van activiteiten die goed zijn voor jezelf, lichamelijk, geestelijk en emotioneel, misschien zelfs spiritueel.

Maak er doelen van voor de komende tijd en doe elke week dingen die jouw zaag scherp houden. Eigenlijk is houd de zaag scherp een pleidooi voor een leven lang leren en dat is toch waar wij als HR professionals met anderen om ons heen ook zo mee bezig zijn?

Dus practice what you preach en houd je eigen zaag scherp.

7 Transformaties voor succesvol HRM

Naar mijn mening zijn er 7 punten belangrijk voor HR-professionals en ik durf te zeggen dat als jij het op deze 7 punten voor elkaar hebt, jij succesvol bent als HR professional. En nee, deze 7 punten zijn niet de eigenschappen van Covey, al zit er een kleine overlap in. Deze 7 punten kom je tegen in mijn gratis online training. Wil jij weten of jij het op deze 7 punten al voor elkaar hebt?

Vraag dan hier de gratis online training aan

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
Het geheim van succesvol HRM

Wil jij in 7 stappen leren hoe succesvolle HR-professionals verandering brengen binnen de organisatie, met focus, structuur en een duidelijke HRM-strategie?

Gerelateerde artikelen

Uncategorized

Hoe werkt HR in scale-up organisaties

Is HR in een scale-up organisatie anders dan P&O in een traditionele organisatie? Ik zeg ja! Er zit een wezenlijk verschil in PZ en P&O