De belangrijkste geboden voor een succesvolle organisatie

Deel dit artikel

Vraag jij je wel eens af waarom de ene organisatie succesvoller is dan de andere? Lees hier waarom

Een succesvolle organisatie investeert veel in haar medewerkers op het gebied van opleiding, ontwikkeling, betrokkenheid en investeert bewust in een goede samenwerking en een HRM-plan. Ook verbetert een succesvolle organisatie continu. Zo zijn er nog een aantal aspecten meer waardoor juist zij succesvoller zijn dan vele anderen.

We hebben de belangrijkste geboden voor een succesvolle organisatie voor jou op een rij gezet

#1 Talentontwikkeling, ga voor goud

Ontwikkel talenten in je organisatie en ga voor goud. Dat betekent investeren in je medewerkers. Investeer in persoonlijke ontwikkeling door bijvoorbeeld opleiding, coaching, kennissessies en intervisiegroepen. Om erachter te komen op welk gebied een medewerker zich graag wil ontwikkelen, is het voeren van personeelsgesprekken zeer waardevol. Zorg voor een gesprekkencyclus in je organisatie. Op deze manier investeer je in je medewerkers en benut je volop zijn of haar talent. Daarom ga je voor goud en je medewerkers worden je beste kapitaal.

#2 Ken je medewerkers

Weet wat er leeft onder je medewerkers. Drink eens een keer een kop koffie met je medewerkers of loop de werkvloer op en maak een praatje. Niet alleen een professionele houding is van belang om leiding te geven, ook de menselijke kant is zeer waardevol. Je kunt nog zulke hoge salarissen betalen maar betrokkenheid en je medewerker écht kennen is zoveel meer waard. Steun medewerkers in moeilijke tijden maar vier mooie tijden ook samen met hem of haar. Dit maakt niet alleen jouw werk als ondernemer of professional leuker, maar ook de medewerker ziet dat hij of zij echt gewaardeerd wordt en gaat daardoor met veel plezier naar zijn of haar werk.

#3 Een goed HRM-plan

Start met een goed HRM-plan. Een goed HRM-plan dat echt werkt, is afgestemd op strategische aspecten van de organisatie zoals de missie, visie, structuur, cultuur maar ook op interne en externe ontwikkelingen en op de financiële aspecten. Maar het gaat ook over visie, zoals hoe wil je met je medewerkers omgaan? Zijn ze het belangrijkste kapitaal? Wil je in medewerkers investeren? Zorg dat je het HRM-beleid uitvoert dat past bij de organisatie.

#4 Inspirerend leiderschap

Succesvolle organisaties hebben inspirerende leiders, een management met visie. Ze hebben een duidelijk plan en een stip op de horizon. Ze zijn consistent in wat ze doen en ze spreiden een ondernemerslust ten toon. Het management weet een koers uit te zetten waarbij er rekening wordt gehouden met alle belangen van verschillende belanghebbenden zoals klanten, medewerkers etc. Ze dragen deze koers uit, ze inspireren medewerkers, ze motiveren medewerkers en ze brengen hierdoor veranderingen tot stand. Ze zijn een voorbeeld voor velen en gedragen zich daar ook naar.

#5 Bouwen op vertrouwen

Betrokken medewerkers zijn productiever en dragen meer bij aan het succes van een organisatie. Daarom is een goed HRM zo belangrijk. Medewerkers hebben behoefte aan aandacht, vertrouwen, een open en transparante samenwerking, feedback op hun functioneren, persoonlijke ontwikkeling, opleiding en een goede leidinggevende. Neem je medewerkers mee in de ontwikkelingen die spelen in de organisatie. Je geeft hierdoor vertrouwen maar je krijgt er zeker ook vertrouwen voor terug. Je krijgt namelijk wat je geeft.

#6 Samenwerking

Management en medewerkers nemen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het behalen van succes. Diversiteit en verschillende meningen worden geaccepteerd, sterker nog: omarmd. De organisatiestructuur en -cultuur stimuleren samenwerking en medewerkers voelen dit ook. Vier successen in je organisatie samen maar maak verbetering ook bespreekbaar. Zaken die minder goed zijn gegaan, zien als leermoment en er samen voor zorgen dit een volgende keer beter of anders aan te pakken.

#7 Afstemming van doelen

Een organisatie is pas echt succesvol als doelen op elkaar afgestemd zijn. Dit begint bij het stellen van duidelijke organisatiedoelen. Dit vorm namelijk de basis voor een succesvolle organisatie. Op deze doelen worden namelijk de afdelingsdoelen en de doelen van de medewerkers afgestemd. Per afdeling kunnen daar activiteiten op afgestemd worden en zo vindt een vertaling naar de werkvloer plaats.

#8 Continu verbeteren en vernieuwen

Tijd en aandacht om stil te staan en te evalueren. Om daarna weer de vruchten te plukken van de inzichten en te leren van de fouten. Dat is continu verbeteren. Organisaties die succesvol zijn doen dit veel. Er is tijd en aandacht voor. De cultuur is gericht op het verbeteren en zowel medewerkers en management worden gestimuleerd tot het bedenken van vernieuwde oplossingen. Ook het uitwisselen van kennis staat hoog op de agenda. Op deze manier blijf je de concurrent voor en kun je inspelen op de snel veranderende wereld van nu.

Hulp of advies nodig?

Onze coaching draagt bij aan en succesvol HRM-beleid en daarmee dus ook aan een succesvolle organisatie. Moderne werkgevers die willen zorgen voor een succesvolle organisatie, investeren daarom in HRM. Klik hier om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Gratis online training voor HRM-ers

Ben je benieuwd geworden naar mijn werkwijze? In mijn programma neem ik je in 7 stappen mee naar succesvol HRM. Check hier mijn (gratis) online training voor HRM-ers.

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
Het geheim van succesvol HRM

Wil jij in 7 stappen leren hoe succesvolle HR-professionals verandering brengen binnen de organisatie, met focus, structuur en een duidelijke HRM-strategie?

Gerelateerde artikelen

Uncategorized

Hoe werkt HR in scale-up organisaties

Is HR in een scale-up organisatie anders dan P&O in een traditionele organisatie? Ik zeg ja! Er zit een wezenlijk verschil in PZ en P&O