Deze vacatures moeten op staande voet ontslagen worden

Deel dit artikel

We zien in veel vacatures fouten voorbij komen, zoals nietszeggende clichés of een hele eisenlijst.

Of een doelgroep die niet op een juiste manier wordt aangesproken en zo zijn er nog veel meer zaken op te noemen waarin organisaties veel kansen laten liggen.

Word wakker werkgever, de sollicitant is aan zet

Zij willen graag weten wat jij in de aanbieding hebt. Zorg dus dat je vacatures duidelijk zijn.

Een aantal jaren geleden kregen veel bedrijven tientallen dan wel niet honderden of duizenden reacties op vacatures. De rollen écht omgedraaid. Dus daar waar vroeger het bedrijf aan zet was, zie je nu dat de sollicitanten aan zet zijn. Dit vraag om een andere aanpak. Zorg ervoor dat je de sollicitant enthousiast maakt door onderscheidend te zijn in vacatures door bijvoorbeeld uit te leggen hoe een werkdag van hem of haar eruit zal komen te zien of een impressie te geven van de werkplek en collega’s.

Zorg ervoor dat je onderscheidend bent in vacatures

Laat je vacature onderscheidend zijn en doe niet mee aan de clichés die andere bedrijven weergeven in de vacature. Misschien is het je wel eens opgevallen dat bedrijven binnen een bepaalde branche vaak hetzelfde zeggen. Dat kan als voordeel hebben dat kandidaten je snel begrijpen.

Maar het nadeel dat hier aan kleeft is dat deze clichés overbekend zijn, waardoor kandidaten je vacature snel negeren.

De meest voorkomende, belachelijke clichés uit vacatures heb ik voor je op een rijtje gezet met daaronder wat er eigenlijk achter verscholen zit:

Geen 9 tot 5 mentaliteit

We zoeken iemand die zo gek is om in vrije tijd ook te werken.

Communicatief vaardig

Je bent niet contactgestoord en scheldt andere mensen nooit uit.

Out of the box-denker

Je denkt en kijkt verder dan je neus lang is. Maar ja, wat zegt dit modewoord en hoe ver mag je buiten de box gaan?

Flexibel

Je moet altijd beschikbaar voor ons zijn.

Dynamisch

Je hebt geen grenzen en kunt van de “hak op de tak” springen.

Doorgroeimogelijkheden

Je functie stelt weinig voor maar als je ontzettend goed je best doet, kan het zijn dat je meer verantwoordelijkheden krijgt.

Stressbestendig

Niets is jou te veel, toegeven aan werkdruk is not done.

Marktconform salaris

We betalen je matig, niets meer en niets minder dan in de branche normaal is.

Doe niet mee aan deze onzin en onderscheid je van de concurrent.

Hoe onderscheid je je dan van de concurrent?

Dit is makkelijker dan je denkt. Geef in je vacature aandacht aan het onbekende. Dus benoem zaken die andere bedrijven niet benoemen en die mensen nog niet weten over jullie organisatie. Mensen worden namelijk getriggerd door het onbekende. Dit heeft te maken met het onbewuste deel van het brein waar onze instincten zitten. Het brein negeert datgene wat bekend klinkt maar datgene wat onbekend klinkt trekt de aandacht doordat je dit niet eerder mee hebt gemaakt.

Zeg dus iets wat iemand anders niet kan zeggen en omschrijf wat jouw bedrijf bijzonder maakt. Benoem daarnaast alleen écht relevante zaken, dus alleen wat écht belangrijk is en dat wat past bij de functie. Schrijf vacatures dus to-the-point.

Zeg iets wat niemand zegt in je vacatures 

Vaak zie je dat bedrijven onderscheidend willen zijn maar dan toch weer in de valkuil trappen en iets benoemen in de vacature wat niet onderscheidend is. Wil je écht iets zeggen wat niemand anders zegt, ga dan eens in gesprek met je huidige medewerkers. Zij kunnen als geen ander vertellen wat uniek is aan de organisatie en wat het zo prettig maakt om voor de organisatie te werken.

De zaken die benoemd worden, zijn voor jou waarschijnlijk helemaal niet meer zo bijzonder maar de normaalste zaak van de wereld. Dit noemen wij de zogenoemde blinde vlekken.

Blinde vlekken

Wellicht heb jij ook blinde vlekken voor je uniek makende zaken in de organisatie? Daarom is het belangrijk om je medewerkers te betrekken in dit proces en door te vragen. Dat wat zij uniek vinden, zal een nieuwe medewerker ook uniek gaan vinden. Wees dus niet te bescheiden, kijk niet naar de grote dingen die je uniek maken maar richt je op de kleine details en denk vooral niet dat iets normaal is.

Wat voor jou heel normaal is, kan voor medewerkers reden zijn om voor jou te kiezen en de rest van hun leven bij je te blijven werken. Ga dus op zoek naar alle kleine details die jouw organisatie zo uniek maken en benoem ze expliciet in je vacature.

Mijn advies aan jou: ontdek jouw blinde vlek! 

Ik help je graag bij het opstellen van een vacature die je onderscheidt van de concurrent.

Hulp nodig bij schrijven van fantastische vacatureteksten?

De kennis en ervaring die ik heb opgedaan door mijn werk als HR-expert én op het vlak van werving & selectie, kom je stap voor stap tegen in mijn coaching en advies. Ben jij ondernemer of HRM-er en heb jij hulp of ondersteuning nodig om succesvoller te zijn in je recruitment en / of HRM? Klik hier om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Gratis online training voor HRM-ers

Ben je benieuwd geworden naar mijn werkwijze? In mijn programma neem ik je in 7 stappen mee naar succesvol HRM. Check hier mijn (gratis) online training voor HRM-ers.

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
Het geheim van succesvol HRM

Wil jij in 7 stappen leren hoe succesvolle HR-professionals verandering brengen binnen de organisatie, met focus, structuur en een duidelijke HRM-strategie?

Gerelateerde artikelen

Uncategorized

Hoe werkt HR in scale-up organisaties

Is HR in een scale-up organisatie anders dan P&O in een traditionele organisatie? Ik zeg ja! Er zit een wezenlijk verschil in PZ en P&O