fbpx

Excuses die jou weerhouden in het beginnen met of verbeteren van HRM

Deel dit artikel

We hebben allemaal vaardigheden,eigenschappen en talenten gekregen waarmee we succes kunnen bereiken.

Maar misschien herken je ook het gevoel dat jij niet altijd alles bereikt wat je wilt bereiken?

Je neemt je aan het begin van een nieuw jaar een aantal dingen voor. Je wilt dit jaar écht je HRM verbeteren. Maar als je dan halverwege het jaar kijkt naar dat doel, is er eigenlijk te weinig van terecht gekomen of heb je te weinig verbeterd.

Je weet dat je beter kunt, maar het wegvallen van die goede medewerker was nu even belangrijker, want er moest wel vervanging geregeld worden. Zo zijn er wel duizend redenen te bedenken waarom je toch nog niet aan je doelen en plannen bent begonnen. Excuses noem ik dat.  Je hebt té veel excuses die je juist weerhouden van meer succes met beter HRM. En voor je het weet is het jaar alweer bijna ten einde.

De excuses die jij en ik gebruiken voor het niet beginnen of verbeteren van HRM

We hebben allemaal zo onze eigen excuses die we gebruiken. Maar als je niet uitkijkt, gaan deze excuses je weerhouden van het bereiken van meer succes met beter HRM. Welk excuus gebruik jij? Of gebruik je er misschien meerdere? Laat het weten in de reacties.

Excuus 1. Kan ik het wel?

Je hebt misschien wel eens het gevoel dat je het niet kunt. Dat je niet beschikt over de juiste opleiding, ervaring of tools. Je hebt misschien wel eens verkeerde tools ingezet en bent hierdoor wat voorzichtiger geworden. Maar doordat je je wellicht afvraagt of je het wel kunt, begin je simpelweg niet. En ja, als je niet begint, dan verandert er ook niets. Als je doet wat je deed, dan krijg je namelijk wat je kreeg.

Excuus 2. Ik heb niet de juiste kennis

Je hebt misschien het gevoel dat je niet alle kennis hebt. Soms doe je iets wat niet zo handig is of kom je er later achter dat je nog niet alles in beeld had. Alleen als je echt gelooft dat je niet alle kennis hebt, dan is het ook zo. Wanneer je erin gelooft ga je er namelijk ook naar handelen. Maar voor dit excuses is ook een oplossing, namelijk kennis ophalen. Door een opleiding, training of coaching te volgen of misschien wel het groeiprogramma voor HRM-ers waardoor je zowel vakinhoudelijk als persoonlijk een flinke stap gaat zetten.

Excuus 3. Het is nog niet het juiste moment

Je wilt graag starten met het verbeteren van HRM maar je denkt elke keer dat het nog niet het juiste moment. Er zijn veel vacatures die vervuld moeten worden of het ziekteverzuim is momenteel erg hoog. Wees je er bewust van dat er altijd wel andere prioriteiten zijn. Hierdoor blijf je in dezelfde cirkel rondgaan en kom je niet vooruit.

Natuurlijk zijn dit echt werkzaamheden die veel energie en tijd vragen. Maar als je niet aan de slag gaat met het verbeteren van je HRM, dan blijven deze prioriteiten komen en schuift het verbeteren van HRM steeds verder op. Het perfecte moment is nooit. Ga aan de slag en je zult zien dat door het verbeteren van HRM, je planmatiger gaat werken. En daardoor houd je veel meer tijd over voor het échte werk.

Excuus 4. Tijd, ik heb het te druk

Je agenda stroomt over met afspraken met bijvoorbeeld medewerkers en sollicitanten. Iedereen heeft het druk. Het is dan best lastig om nog een uur of twee op een dag in te plannen om je HRM te verbeteren. Ga na welke afspraak in je agenda écht nodig is en welke je kunt skippen. Je zult je verbazen over hoeveel afspraken eigenlijk wel kunnen wachten.

Hoe graag wil jij écht groeistappen maken met het verbeteren van HRM? Hoe groot is je verlangen om van “hapsnap” HRM (zoals ik het noem) te veranderen in succesvol HRM? Ik denk dat als je iets echt graag wilt, je wel een manier vindt waardoor het in je agenda past. Er is altijd een manier om extra tijd vrij te maken om aan je dromen en successen te werken.

Hier geldt ook: een transparante communicatie kan je verder helpen. Vertel je collega’s waar je mee bezig bent en zij zullen begrip hebben voor je keuzes met betrekking tot afspraken en je agenda.

Excuus 5. De dingen gaan eigenlijk wel goed zoals ze gaan

Je bent eigenlijk wel tevreden met hoe alles nu gaat. Natuurlijk weet je dat je veel grotere successen gaat bereiken als je planmatig met HRM aan de slag gaat door bijvoorbeeld met een HRM-methode te gaan werken. Maar waarom zou je het risico nemen als het nu wel goed gaat?

Omdat het nog beter kan! Zorg ervoor dat je later, als je terugkijkt op je carrière en wat je hebt bereikt, geen spijt krijgt van de dingen die je niet hebt gedaan. Je kunt beter spijt krijgen van de dingen die je gedaan hebt dan van de dingen die je niet gedaan hebt. En loopt het anders dan je had verwacht? Dan heb je weer iets nieuws geleerd.

Excuus 6. Ik heb niet de vaardigheden of opleiding die je nodig hebt

Durf jij de volgende stap niet te zetten omdat je denkt dat je niet de juiste vaardigheden of opleiding hebt gehad? Dat was misschien vroeger zo. Als je vroeger niet de juiste opleiding had, was het lastig om alsnog te gaan studeren en nieuwe dingen te leren. Tegenwoordig worden er ontzettend veel trainingen en cursussen aangeboden. Ik weet zeker dat jij echt een cursus of training kunt vinden waarmee je nieuwe vaardigheden en kennis kunt leren. Misschien is onze coaching voor HRM-ers juist wel de coaching waar jij naar op zoek bent.

Het grote voordeel van de huidige tijd is dat er heel veel online wordt aangeboden. Je kunt dus thuis, op kantoor of misschien wel in de avonduren, nieuwe dingen gaan leren. Gebruik dit excuus niet langer en kijk eens wat de programma’s van HRM in Bedrijf voor jou kunnen betekenen.

Excuus 7. De vorige keer dat ik het probeerde lukte ook niet

Vorig jaar heb je misschien geprobeerd om je HRM te verbeteren. Je hebt het enkele weken volgehouden. Je hebt wel wat resultaten gemerkt maar bent uiteindelijk terug gevallen in je oude patroon. Je bent weer terug bij “hap-snap” HRM in plaats van succesvol HRM.

Ze zeggen altijd dat resultaten behaald in het verleden, geen garantie bieden voor de toekomst. Als jij het vorig jaar niet op gang kreeg, wil dat niet zeggen dat het nu ook niet gaat lukken. Kijk eens terug naar wat je vorige keer hebt gedaan.

Misschien heb je toen iets gedaan wat niet goed werkte voor jouw organisatie. Je had mogelijk geen focus of werkte niet aan de juiste aandachtsgebieden. Wellicht had je onvoldoende draagvlak in de organisatie gecreëerd of had je HRM onvoldoende in lijn gebracht met de strategie van de organisatie waardoor het een op zichzelf staand project was. Als je een overzicht maakt van wat je hebt gedaan, zie je misschien wel waar het fout is gegaan en wat je nu anders kunt doen.

Excuus 8. Er is te weinig draagvlak in de organisatie

De directie ziet HR als een administratieve afdeling horen we wel eens. Op deze manier is er natuurlijk te weinig draagvlak om aan de slag te gaan. Maar leg jij je daarbij neer of buig je het om? Het is dan aan jou om de toegevoegde waarde te laten zien en daarvoor is het erg belangrijk om te werken met een integrale methode en de strategie en financiën voldoende mee te nemen bij de argumenten die je aanvoert om HRM te verbeteren.

Als je het op een gestructureerde manier aanpakt en werkt via een goede HRM-methode (waar ook aan de strategische en financiële aspecten is gedacht), dan is te weinig draagvlak slechts een obstakel wat je moet nemen. Niets meer en niets minder. Wil je het obstakel nemen?

Zet je excuses om in DOEN

Zolang je jouw verbeterplannen laat leiden door je excuses, kom je niet verder. Zorg er daarom voor dat je planmatig te werk gaat. Daarmee veeg je jouw excuses van de baan. Je gaat dan pas écht doen. En dus aan de slag met het verbeteren van je HRM. Zo zet je jouw excuses om in DOEN.

Je gaat door het verbeteren van je HRM bijdragen aan een succesvolle organisatie!

In onze coaching helpen wij je bij het planmatig verbeteren van je HRM. Weg met de excuses en ga aan de slag met succesvol HRM

Wat ga jij doen met de excuses? Blijven het excuses, of ga je écht aan de slag?  

Als je écht aan de slag wilt is het nu het moment om in te stappen in het groeiprogramma van HRM in Bedrijf. Elke maand kunnen er twee nieuwe deelnemers instappen en vanwege de persoonlijke aandacht in het coachingstraject zijn deze twee plekken vaak snel vergeven.

Wil je nu stappen zetten? 

Plan dan nu een gratis strategiesessie. We kijken samen naar:

  • Wat je doet op het gebied van HRM
  • Waar de organisatie naartoe gaat en wat er op het gebied van HRM nodig is om daar te komen
  • Wat jou nu het meeste belemmert
  • Of het groeiprogramma jou kan helpen om versneld door te groeien

Het strategiegesprek is een telefonisch gesprek en het zal 30 minuten duren.

–> klik hier om je aan te melden

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
7 transformaties voor succesvol hrm

Gratis online training vol tips en inspiratie over HR en de 7 transformaties die je moet maken om structureel succesvol te zijn als HR-professional

Gerelateerde artikelen