Waarom mensen een hekel aan (traditioneel) HR hebben

Deel dit artikel

Directies, leidinggevenden maar ook medewerkers moeten soms niets weten van HR, maar hoe komt dat?

Allereerst wil ik aangeven dat ik niet alle HR-professionals over één kam wil scheren. Er zijn HR-professionals die zich meer herkennen in het nieuwe HRM en er zijn HR-professionals die meer van de traditionele aanpak houden. Als jij van het laatste geloof bent, dan hoop ik dat ik je met dit blog wakker kan schudden. Want geloof me; over 5 jaar is je werk geautomatiseerd en/of heeft de tijd je ingehaald.

De afgelopen periode heb ik met 3 afzonderlijke inmiddels werkloze P&O-ers strategiegesprekken gevoerd. Zij bleven hangen in oud PZ/P&O en wisten de transitie niet te maken naar modern P&O/het nieuwe HRM waardoor zij hun baan zijn verloren.

Achteraf weten ze (vaak) wel waar het mis is gegaan, maar te midden van de hele situatie wisten ze de switch niet te maken naar een moderne HR-strategie. Ze bleven hangen in de administratieve modus en de waan van de dag. Ze bleven brandjes blussen en werkten zonder focus en strategie.

HR slaat nog te vaak de plank mis

Ik hoor zoveel directies en leidinggevenden zeggen ‘ik heb niet zoveel met HR’ of ‘ik heb niets aan HR’. Als je dan doorvraagt naar de redenen, dan hoor je:

  • Onze HR wil alles omzetten in procedures en regeltjes;
  • Ze begrijpen de business niet;
  • We zien of horen HR zelden, behalve als er iets aan de hand is;
  • Onze HR-afdeling is zo bureaucratisch;
  • Ze zitten in het ivoren torentje.

En als ik aan de HR-professionals die struggelen in hun HR-rol vraag waar ze tegenaan lopen, dan hoor ik:

  • We werken zo hard, maar we worden niet gehoord;
  • Het MT betrekt ons niet;
  • We hebben al zoveel voorgesteld ,maar onze adviezen worden steeds opzij geschoven;
  • Er is geen draagvlak voor mijn plannen.

Evalueer je aanpak

Als bovenstaande herkenbaar is, dan heb ik maar één advies: Wake up! En, ga het anders doen. Je zit op de route die je het bos in leidt.

Laat je niet langer met een kluitje het riet in sturen door anderen om je heen en ga het anders doen. Als je huidige aanpak effectief was geweest, dan was je wel de gedragen en gewaardeerde HR-professional geweest.

Wat je waarschijnlijk wilt

Waarschijnlijk wil je bezig zijn met de toekomst van de organisatie en de organisatie klaar maken voor de toekomst. Je wilt werken met focus en een goed HR-plan. Een organisatie waar medewerkers graag werken met de juiste persoon op de juiste plek. Eenvoudig vacatures vervullen doordat je een goed imago hebt als werkgever. Plezier in je werk als HR-professional. Tijd voor je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van je medewerkers. Dat je de gewaardeerde (strategische) sparringpartner bent van leidinggeven en directie. Je wilt regie pakken en HR op de kaart zetten. Je richten op wat er écht toe doet!

Mijn vraag aan jou is: waarom heb jij voor HR gekozen?

En dan de tweede vraag: komt dit elke dag tot uiting in je werk?

Tips voor jou als HR-adviseur of HR-manager

Het lukt maar weinig HR-professionals om écht de aansluiting te vinden bij de business. Om écht te begrijpen wat de uitdagingen in de branche en in de organisatie zijn en te komen met een passend HR-plan. Daarom deel ik mijn 3 belangrijkste tips:

Tip 1: HR-professionals zouden er goed aan doen om een stuk commerciëler én financiëler te leren denken. Dan wordt je namelijk als HR-professional veel beter begrepen door commerciële of financiële mensen.

Tip 2: Werk met een plan en zorg ervoor dat dit naadloos aansluit bij de uitdagingen van de organisatie. Dus onderzoek wat deze pijnpunten zijn, stel de juiste vragen om dit boven water te krijgen én zorg voor een sterk een aansluitend HR-plan

Tip 3: Ga werken aan je persoonlijke effectiviteit. Communiceren, adviseren, beïnvloeden en draagvlak creëren is iets wat je niet in de schoolbanken leert of leert door een boek te lezen.

En de bonustip: Zorg ervoor dat je niet vraagt of je op het feestje mag komen! Zorg ervoor dat je wordt uitgenodigd!

Hoe zorg je ervoor dat je wordt uitgenodigd voor dat feestje? Hoe zorg je ervoor dat je weer gaat doen waarom je gestart bent met je HRM-studie? Zoek je tips en inspiratie? Volg dan eens mijn gratis online training over de 7 transformaties voor succesvol HRM en check hoe je ervoor staat op basis van deze 7 punten.

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
7 transformaties voor succesvol hrm

Gratis online training vol tips en inspiratie over HR en de 7 transformaties die je moet maken om structureel succesvol te zijn als HR-professional

Gerelateerde artikelen