Waaruit bestaat je HRM-plan of HRM-aanpak?

Deel dit artikel

Het begint met een goed HRM-plan en de juiste aanpak als je écht verbeteringen wilt aanbrengen.

Als je als ondernemer of professional je HRM wilt verbeteren, dan begrijp je natuurlijk als geen ander dat het net als bij je bedrijf, draait om een goed plan én de juiste methode. Je wilt namelijk wel dat wat je bedacht hebt, ook werkt in de praktijk.

Zo maar in het wilde weg met van alles aan de slag gaan, levert over het algemeen weinig op. Dan ga je ‘hap-snap’ te werk (zoals ik het altijd noem). En met een ‘hap-snap-strategie’ mag je geen échte resultaten verwachten.

Het kan ook anders

Werken volgens een plan en methode geeft je houvast, strategie en structuur. Daardoor is het inzichtelijk en praktisch in gebruik en werkt het dus voor je organisatie.

Strategie en HRM-plan

Bepaal daarom een strategie en ga planmatig te werk. Je maakt een HRM-plan waar alle essentiële elementen in zitten. Van strategie, tot financiën en tot de juiste operationele processen. Een HRM-plan dat afgestemd is op de strategie van de organisatie heeft namelijk pas écht toegevoegde waarde omdat je dan werkt aan de essentie. Vanuit daar kun je een vertaling maken naar de HR-activiteiten. En een HRM-plan die de strategische en financiële impact duidelijk maakt, is pas echt zichtbaar voor iedereen in de organisatie. Uiteindelijk heb je dan een HRM-plan dat écht werkt voor jouw organisatie.

Welke valkuilen zijn er bij het opstellen van een HRM-plan?

Dat zijn er natuurlijk best veel en daar behoeden we onze klanten graag voor. De belangrijkste valkuil is zomaar iets gaan doen zonder te weten waarom, hoe en met welke tools. Maak daarom een gedegen plan dat toepasbaar is in je organisatie en evalueer dit regelmatig.

Welke onderdelen zijn dan belangrijk in je HRM-plan?

Strategie, de strategische aspecten van de organisatie zijn essentieel voor een goed HRM-plan. Van missie en visie tot de kernwaarden van de organisatie en de interne en externe ontwikkelingen.

Financiën. Welke financiële cijfers hebben verband met HRM? Wat is de financiële impact van zaken die je hebt opgenomen in je HRM-plan en hoe meet je het? Denk hierbij aan de personeelskosten, verzuimkosten, verloopkosten, de relatie tussen de omzet en de personeelskosten, een vergelijking met branchecijfers en trends en ontwikkelingen die er zijn.

Risico’s en kansen: wat zijn de grootste risico’s en kansen op het gebied van personeel, HRM etc? Van welke externe risico’s ben je afhankelijk? Wat zijn de HRM-processen met de grootste risico’s?

HRM-bouwstenen. Wat zijn de HRM-bouwstenen die je nodig hebt om een passend HRM-plan voor je organisatie te maken en te implementeren? Er zijn een aantal universele bouwstenen die voor veel organisaties passend zijn. Elke organisatie heeft daarnaast ook zijn eigen bedrijfsspecifieke bouwstenen, die passen bij de uitdagingen waar de organisatie mee te maken heeft en de risico’s die er zijn. Dit is per organisatie, branche, cultuur en dus per bedrijf verschillend. Elke organisatie heeft zijn eigen uitdagingen en daar horen andere HRM-bouwstenen bij. Denk goed na wat er op jouw organisatie van toepassing is en ga daar verder mee aan de slag.

HRM-jaaragenda. Een jaaragenda zorgt voor een goede planning, structuur en houvast. Op deze manier werk je veel gerichter aan je plan en bereik je beter resultaten.

Hulp nodig?

De kennis en ervaring die ik heb opgedaan door mijn werk als HR-expert kom je stap voor stap tegen in mijn coaching en advies. Ben jij ondernemer of HRM-er en heb jij hulp of ondersteuning nodig om succesvoller te zijn in je HRM? Klik hier om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
Het geheim van succesvol HRM

Wil jij in 7 stappen leren hoe succesvolle HR-professionals verandering brengen binnen de organisatie, met focus, structuur en een duidelijke HRM-strategie?

Gerelateerde artikelen

Uncategorized

Hoe werkt HR in scale-up organisaties

Is HR in een scale-up organisatie anders dan P&O in een traditionele organisatie? Ik zeg ja! Er zit een wezenlijk verschil in PZ en P&O