fbpx

Zo maak je HR weer makkelijk

Deel dit artikel

Ik zie veel HR-professionals die blijven steken en struggelen. Ze werken hap-snap zoals ik het noem.   Toen ik nog niet zo heel lang HR-professional was, raakte ik een keer in gesprek met een doorgewinterde HR-manager en hij vroeg mij ‘wat is jouw HR-model en HR-strategie?’. Ik stond met mijn mond vol tanden. Ik hád helemaal geen HR-model en HR-strategie.  

HR-model en HR-strategie?

Sterker nog, ik wist niet eens precies wat het was en waarom ik het nodig had. Dat ontdekte ik gelukkig snel.  Daarom vertel ik je in deze blog waarom het kiezen van een HR-model en HR-strategie belangrijk is en waar je op moet letten. Veel organisaties hanteren de hap-snap methode zoals ik het noem. Dat deed ik lange tijd ook. Een beetje van dit, een beetje van dat. Ik ontwikkelde allerlei HR-tools maar zonder een plan en zonder richting. Ik leefde destijds in de waan van de dag, van weekend naar weekend. Aan het einde van de week was ik eigenlijk altijd behoorlijk gesloopt van het harde werken.  

Van hap-snap naar HR-strategie

Ik wilde af van het waan-van-de-dag-leven. Van steeds maar hopen op een goede uitwerking. Van elke keer verzanden in de administratieve HR-werkzaamheden. Ik bestudeerde en sprak met succesvolle HR-professionals, volgde seminars, nam een coach in de arm en las alles wat ik maar kon vinden over succesvol HRM.

Vaste methode en heldere stappen

Wat blijkt? Succesvolle HR-professionals doen bijna allemaal hetzelfde. Zij werken met een vaste methode, een HR-strategie. In plaats van hap-snap HRM en de inzet van verschillende HR-tools zonder een plan, focussen ze op een select aantal dingen. HR-focusgebieden noem ik ze tegenwoordig. Ik besloot dit ook toe te gaan passen in mijn werk. Het werken met een HR-strategie heeft mij geholpen betere resultaten te behalen. Ik werk nu met een vaste methode met heldere stappen. Een duidelijk doel voor ogen en ik weet precies waar ik wel of geen energie in moet steken.  

Het juiste HR-model voor jou en je organisatie

De manier waarop jij HR invult, dat is je HR-model. Dat kan op verschillende manieren. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou zeker niet te werken. Welk HR-model geschikt is voor jouw bedrijf, hangt van een aantal dingen af:

  • Allereerst de fase waarin je organisatie verkeert. Is de organisatie een start-up of is je organisatie al flink aan het groeien? Misschien heb je al een paar honderd medewerkers in dienst en heb je HR nog niet goed staan.
  • Het tweede punt is het ambitieniveau. Wil je gewoon lekker je ding blijven doen en uitvoerend en druk blijven met allerlei administratieve HR-zaken en is de organisatie daar tevreden mee? Of wil jij, net als ik, focus, strategie en resultaat? Jouw ambitieniveau én het ambitieniveau van de organisatie bepaalt de keuze voor het HR-model.
  • Wat ook meespeelt is jouw eigen talent. Wat kun jij heel goed en wat gaat jou van nature goed af? Dat is waardevol voor je HR en dit moet dus ruimte krijgen zodat jij ook bezig bent met de dingen waar je energie van krijgt. Of: zodat je mensen om je heen verzamelt die dit kunnen doen. Je kunt je tijd immers maar één keer besteden. 
  • Tot slot is de keuze voor het HR-model afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en het type medewerker waar je mee te maken hebt. Daarin zijn er zeker bepaalde voorkeuren en behoeftes, zowel vanuit medewerkers perspectief als vanuit werkgever perspectief.   

Het kiezen en uitbouwen van het juiste HR-model heeft bij mij wel even geduurd. Ik was altijd iemand van doorzetten, van bergen werk verzetten en weinig uit handen geven. Het inzicht dat ik ook een makkelijkere weg kan bewandelen, heeft mij erg geholpen. Voor de organisaties waarvoor ik werk, maar ook zeker voor mijzelf.  

Ben jij HR-professional en wil jij werken aan het HR-model wat voor jou werkt?

Of lijkt het je heerlijk om van HAP-SNAP HRM naar strategisch HRM te komen? Ik hoop dat ik jou heb geholpen met deze inzichten en dat je mooie stappen gaat zetten. 

Hulp nodig?

Voorkom dat je blijft steken en struggelen. Wil je 1 op 1 met mij samenwerken en mega stappen zetten? Meld je dan aan voor het groeiprogramma voor HRM-ers. Elke maand zijn er twee plekken om te starten. Wil je eerst meer weten over de methode en de manier waarop ik werk? Meld je dan aan voor de gratis online training ‘de 7 transformaties voor succesvol HRM’.

Speciaal voor HR-professionals die willen doorgroeien.

Gratis online training:
7 transformaties voor succesvol hrm

Gratis online training vol tips en inspiratie over HR en de 7 transformaties die je moet maken om structureel succesvol te zijn als HR-professional

Gerelateerde artikelen